0%

Ik heb al twee weken niet gedronken. Het kost me weinig tot geen moeite, wat misschien meer zegt over mijn situatie (veel pijn, weinig energie) dan dat het iets zegt over eventuele behoeftes om te minderen met alcohol.

Ooit dronk ik een hele maand niet. Ik wilde weten hoe dat was. Of het me zou lukken. Misschien had ik kort daarvoor iets heel stoms gedaan, dat kan ook nog (grapje, ik doe nooit stomme dingen). Het lukte me in ieder geval wel, die maand. Ik leerde wat drugsverschil was en hoe bedreigend je voor anderen kan zijn of voelen, wanneer zij dronken zijn en jij niet. Hoe naakt ze dan tegenover je staan. Dat was een rare maar wijze les.

Er zijn absoluut leuke feestjes mogelijk zonder drank of dronken worden, laat dat duidelijk zijn. Het gevaar ligt hem erin, denk ik, met wie je bent en hoe diegene over zichzelf denkt. Als de drinker iets heeft op te houden, misschien een bepaald idee of een bepaalde image, en hij of zij drinkt, waardoor zijn/haar vaardigheden om dat idee op te houden verdwijnen of verzwakken, en jij bent daar dan, nuchter en observerend, dan zal diegene je afstoten. Waarschijnlijk zal diegene je uitmaken voor saai en laf, maar hij/zij is degene die echt laf is. Want het is angst. Straks zie je zomaar ineens wie hij of zij echt is.
Destijds zag ik het bij iemand – hoe diegene echt was – en diegene reageerde heel destructief, woest eigenlijk. Het was triest en deprimerend. En alle keren daarna dat ik ergens was waarbij er echt meer dan flink werd gezopen en ik daar niet aan meedeed waren triest en deprimerend. Ik had niet het idee dat ik iets misliep, ik vond vooral een heleboel mensen heel stom lullen. Dat moeten mensen toch ook wel eens (regelmatig?) bij mij hebben gehad. Triest en deprimerend.
(Ik bedenk me opeens dat ik misschien nog steeds op de verkeerde plekken kom, plekken waar geen tussenweg is, waar nuchter of naar de klote je enige opties zijn. Daar moet ik eens iets aan doen.)

Morgen heb ik een feestje. Ik zit met pijnkrampen op de bank en kan me niet voorstellen dat ik morgen zin heb in drank – laat staan in meer dan twee stuks. Maar misschien heb ik wel zin in gezellig, desnoods – of juist – met wat stom gelul. In dat geval weet ik wat me te doen staat:

20130628-235216.jpg

Dit bericht is geplaatst in Tekst, Uncategorized met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *