Bang voor geel

Dit is een oud stuk over mijn minst favoriete medicijn. Het is particulier, het is #lolreuma, het blijft voor mij altijd actueel, zelfs als ik a) het betreffende medicijn niet hoef te gebruiken en b) het betreffende tv-programma reeds is afgelopen.
Om nieuwe gebruikers van het medicijn een eerlijke kans te geven, zal ik de naam ervan niet noemen. Het spul werkt namelijk, zeker in combinatie met biologicals, doorgaans geweldig op ontstekingen.

‘Ken je dat programma met die tics? Met al die types die elkaar versterken?’ Mijn vriendin roerde in de pasta – pasta met groenten en heel veel tomatensaus, haar ‘vega-specialiteit’.
Ik kende het programma inderdaad, antwoordde ik, al zette ik het na een minuut of tien weer af.
‘Waarom?’
‘Omdat RTL5,’ zei ik, alsof dat voldoende was. En dat was het, want hoe lief presentator en mooiboy Jan Kooiman de deelnemers ook op de schouders klopte, hoe zorgvuldig de aanwezige psychologen ook meedachten over de therapieën en verwerkingsprocessen, het voelde toch een beetje als aapjes kijken – lekker meeleven met lekker gekke mensen.

Levenslang met dwang, zoals het bewuste programma heette, viel onder de noemer emo-tv, versterkt door de immer aanwezige dramatische pianomuziek: tussen de gevoelige riedeltjes, landschap-shots (het tweede seizoen, waarover dit stuk gaat, speelde zich af in Thailand) en reflectieve interviewtjes door kampten de deelnemers met hun dwang- en angststoornissen. Kijkers volgden hun falen en successen.
‘En dat meisje met die kleurobsessie?’ Mijn vriendin gooide nog wat zout in de pan. ‘Ik moest wel aan je denken. Is het hetzelfde als wat jij hebt, herken je het?’
Mijn vriendin had het over Karla. Karla was vierentwintig en doodsbang voor de kleur geel. Naar een vaas gele bloemen kijken maakte haar volkomen overstuur en als zij tijdens een handeling, handen wassen bijvoorbeeld, per ongeluk aan de kleur geel dacht, moest de hele handeling overnieuw. Maar hoe houd je geel uit je hoofd of uit je leven?
Karla’s oplossing: ‘Zwart. Of rood. Of blauw.’ Ze zei het hardop, waste haar handen opnieuw.
Karla was misschien wel mijn grootste bezwaar tegen het programma: wat zij had was te raar, te particulier. Daar kreeg je toch nog nooit mensen in mee?

Fragment.
De deelnemers komen aan in Thailand, vanaf het vliegveld vertrekt een bus naar de volgende bestemming. Een voor een stappen de deelnemers de bus in. Cut. Aan de achteruitkijkspiegel van de chauffeur hangen geelkleurige decoratiebolletjes. Karla ziet de bolletjes en raakt in paniek. Cut. Een man in een geel hesje laadt de tassen in. Cut. Gele tempel. Cut. Karla huilt en rilt over haar hele lichaam. Een van de begeleidende psychologen vraagt wat er aan de hand is.
‘Ik zie overal die kleur.’ Karla heeft een wat boers accent met een geknepen stem, dat geeft haar tekst iets stugs – geheel in lijn met het toch al stugge karakter van de geobsedeerden, de neuroten, de angstigen. Die kleur, noemt ze het. Het zal nog zeven afleveringen duren voor ze hem kan uitspreken.
Einde fragment.

Hoe maak je het groteske weer menselijk, het onwaarschijnlijke te bevatten, het bizarre begrijpelijk? Hoe, als mensen het dan toch niet geloven, krijg je ze in elk geval zo ver dat ze er niet over oordelen?
Misschien door mee te doen aan Levenslang met dwang.
In haar introductie wordt genoemd dat Karla op vroege leeftijd reuma heeft gehad en dat ze daarvoor ‘vervelende gele pillen’ moest slikken. De naam van het medicijn wordt niet genoemd, maar wie bekend is met reuma weet dat het om een afweersysteem onderdrukkende ontstekingsremmer gaat die in kleine doseringen aan reumapatiënten wordt voorgeschreven en in veel grotere porties aan kankerpatiënten. Hoewel uiterst effectief staat het bij gebruikers ervan vooral bekend om de bijwerkingen: extreme misselijkheid.
Het medicijn komt altijd in geel.
De mate waarin deze bijwerking optreedt staat echter los van de dosering en de wijze van inname – een voormalig behandelaar vertelde dat iemand die wekelijks 30 mg krijgt ingespoten niet misselijker is dan iemand die 10 mg aan pillen slikt. Het gaat dan ook om anticipotoire misselijkheid – daar zit het woord anticiperen al in: de gebruiker wordt misselijk omdat hij of zij verwacht misselijk te worden.
Ho even, en wat als je dat niet verwacht? Kun je het niet gewoon niet-verwachten?
Dat kan zeker, maar wacht, ik heb hier een afgesloten brandkluis van twee bij twee meter en meneer X hier staat naast me. Meneer X lijdt aan ernstige claustrofobie. Misschien kunnen we meneer X duidelijk maken dat hem in de kluis niets kan overkomen, er zitten luchtgaatjes in en hij krijgt er ook een lampje bij, via walkie-talkies houden we contact. Toe maar, stap maar in, meneer X, u hoeft niets te vrezen of te verwachten.
Zo werkt het dus niet.
Ingmar Heytze, een dichter die kampte met reisangst, legt in zijn bundel Reisoefeningen uit hoe onlogisch een fobie in zijn werk gaat: ‘Ik heb geen antwoord als iemand me vraagt wat er nou eng is aan de dingen waar ik fobisch voor ben. Ik heb werkelijk geen flauw idee. Dat neemt niet weg dat de angst er is, ook al klopt de aanleiding niet, en hij gaat niet zomaar weg omdat ik hem onzinnig vind. Een fobie heeft per definitie niets te maken met werkelijk gevaar; het is de angst om bang te worden.’
Dat klopt als het om claustrofobie gaat en ook als het gaat om de bijwerkingen bij die gele pillen of die gele vloeistof. Een fobie, een angst, is een geconditioneerde reflex van de hersenen, een pavlovreactie. Daarom is het op bepaalde wijze verklaarbaar dat mensen die nog nooit opgesloten hebben gezeten in een kluis toch helemaal panisch worden bij het idee. En op die manier is het misschien zelfs begrijpelijk dat de enige manier om tegen te gaan wat de kleur geel bij je oproept, de antikleur zwart ertegenover te zetten. Of opnieuw je handen te wassen.

‘Ik vind het maar maf,’ zei mijn vriendin. Het eten was bijna klaar en ik had nog steeds geen antwoord gegeven op haar vraag. In mijn hoofd zat ik bij mijn eigen tics.
Als jeugdreumapatiënt gebruikte ik het onnoembare medicijn zeker een jaar of acht. Eerst kreeg ik het in injectie, wekelijks bij de huisarts, daarna in pilvorm thuis. Als mijn ouders even niet opletten, begroef ik de pillen in de tuin of spoelde ik ze door de wc. Wanneer dit niet lukte, gaf ik over. Spuugde ik de pillen daarbij uit, dan moest ik ze opnieuw.
Net als Karla bedacht ik trucs om met het medicijn om te gaan, om de misselijkheid – of de angst ervoor – te bezweren. Ik nam de pillen een tijd in met chocolade-ijs van Hertog, zodat er een positieve smaak tegenover stond. Of ik hield geparfumeerde doekjes bij mijn neus, zodat ik in elk geval iets anders dan die pillen rook. Ik weerde geel uit mijn leven – niet alle tinten zoals Karla deed, maar wel een heel specifiek, mat donkergeel die ik met het spul associeerde. Chocolade-ijs heb ik al heel lang niet gegeten.
Mijn vriendin zette de pan op tafel. ‘Je kijkt moeilijk.’
‘Ja.’ Ik rilde even, al wist ik dat dit bijna niet kon, deze fysieke reactie, dat het allemaal tussen mijn oren zat. ‘Ik herken het helemaal, van Karla.’
Ze knikte.
De maaltijd moest nog beginnen en ik had al geen honger meer.

Niet alles is mogelijk – zowel niet in film of literatuur als in het echte leven. Wat mij aan fantasy of aan magisch realistische verhalen intrigeert, is dat ook de meest bizarre verzonnen werelden aan grenzen gebonden zijn.
Een man kan veranderen in een kakkerlak, dat is prima. Verandert hij daarna in een keukendeur, dan haken de lezers af. Een kind kan besluiten niet meer te groeien, dat is goed. Besluit het daarna dat het vijftien tenen heeft, dan haken de lezers af. Er zijn grenzen, wij – lezers, toeschouwers en buitenstaanders – gaan niet overal in mee.

Fragment. Karla drinkt een glas Fanta. Maar Fanta is geel. Hoe zit dat? Karla heeft haar ogen dicht, dan ziet ze het niet – probleem opgelost. Ik houd mijn hart vast.
Weten de kijkers wel dat angst onlogisch is, dat het niet voldoet aan angst-specifieke wetten maar voor ieder individu weer anders is? Hebben de kijkers Reisoefeningen gelezen? Waarschijnlijk niet, want RTL5. Haken ze nu af?

In zijn bundel Hollands welvaren staat een uiterst scherp essay dat Joost Zwagerman schreef over De Gouden Kooi. Het is al even geleden, maar De Gouden Kooi was een reality-show uit 2007 waarin deelnemers opgesloten zaten in een villa. Bedoeling was om elkaar de tent uit te pesten en zo, als enige achterblijver, een miljoen euro te winnen. De Gouden Kooi werd gewonnen door Jaap. Op Youtube staan nog altijd filmpjes waarin deze Jaap, ook wel bekend als Terror Jaap, zijn huisgenoten terroriseert door zijn ruim tweehonderd kilo wegende lichaam onder te smeren met zijn eigen braaksel.
Wat Zwagerman opviel was een heel specifiek gat in het ongemak van de deelnemers: ze zaten opgesloten ja, weliswaar in een villa maar toch, ze konden niet weg en misten hun thuis en naasten en misschien ook wel de Albert Heijn, bovendien zaten ze bij allerlei types die ze niet zelf hadden uitgekozen en die ook graag een miljoen wilden winnen en dat botste nu eenmaal enorm – allemaal lastig dus, maar nergens hoorde Zwagerman iemand klagen over het feit dat er dag en nacht camera’s op hen gericht waren. Niemand baalde ervan dat alles uitgezonden werd, tot en met toiletbezoek (met half-geblindeerde deur als schijnprivacy) aan toe.
Dit is de tijd waarin we leven. Alles mag open, moet open: hoe meer je van jezelf blootgeeft, des te beter. En het werkt. Waar ik bang voor was – dat Karla verguisd zou worden, onbegrepen, weggehoond – lijkt niet te gebeuren: wie de Facebookpagina van het RTL-programma bekijkt, of de Twitterfeed volgt tijdens de uitzendingen, ziet bijna uitsluitend positieve berichten en steunbetuigingen voorbijkomen.
‘Diep respect voor deze mensen,‘ schrijft ene Elly Wouters na de laatste aflevering op Facebook. ‘Kanjer! #dwang’ vindt Frederique Lambooy op Twitter.
Negatieve reacties – zoals die van Timo Tempels (‘WAT EEN KANSLOZE MISKLEUNEN ZEG…jongejongejonge‘) worden door oplettende social mediagebruikers de kop ingedrukt: hier, op sociale media, treft men de zelfcorrigerende samenleving waaraan zo’n behoefte was.
Iedereen kan deze commentaren zien en lezen. Timo, Frederique en Elly zijn geen bekenden van mij, ze staan gewoon open en bloot bovenaan mijn zoekresultaten. Toch vind ik nergens een link naar het Facebookaccount van Karla. De tics, neuroses en angsten maken de deelnemers allemaal onzeker, verlegen en eenzaam. Tegelijkertijd durven ze er allemaal mee op tv – eenzelfde gat in ongemak als bij de deelnemers aan De gouden Kooi. Maar de dwangers winnen geen miljoen. Zijn ze de wanhoop zo nabij dat meedoen aan een realityshow hun laatste optie is of speelt de gratis roem ook nog een rol? En zo ja: wat maakt nu dan dat Karla online onderduikt?

Misschien is meedoen genoeg.

Het tijdperk van De Gouden Kooi was ook het tijdperk van de afzeik-tv: niet lekker meeleven met lekker gek, maar lekker lachen om. Wie herinnert zich niet die hilarische audities bij Idols van die meest uiteenlopende treurnissen – de een nog valser of lelijker dan de ander?
Inmiddels vindt een ontwikkeling plaats waarin kijkers behoefte hebben aan een connectie. Andermans kwetsbaarheid stelt gerust. Iemand als Karla, met haar malle stem en malle angst, is iemand waarvan je gaat houden omdat ze je op een niet onprettige manier confronteert met je eigen tics en gekkigheden. Ze vertegenwoordigt het ultieme ‘we zijn allemaal maar mensen’. Als kijker hoop je met haar mee, roep je het op het einde bijna uit: ‘Goed zo, Karla, je kunt het!’
Hetzelfde zie je bij The Voice, Holland’s got talent en al die andere talentenjachten: we zoeken een verbinding. Waar vroeger je vermogen jezelf voor schut te zetten garant stond voor succes, is dat nu de mate waarin je jezelf durft bloot te geven. Of, zoals Marjan Veenstra op Facebook zegt: ‘Respect voor alle deelnemers’.
Karla’s grote overwinningsmoment komt wanneer ze met een reddingsvest het water ingaat en uitroept: ‘Ik heb een gele!’ Ze trommelt trots op het vest. Gevoelige muziek, talloze reacties op social media – ik hoop dat ze er wat aan heeft gehad. Net als alle kijkers hoop ik dat het goed met haar gaat.

‘Wil je een toetje?’ vroeg mijn vriendin na de maaltijd. Ze hield een bak ijs omhoog – jahoor, dat zul je altijd zien: Hertog, chocolade.
Ik rilde – heel kort, toen was het weer weg. ‘Lekker.’

Dit bericht is geplaatst in #lolreuma, Tekst. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *