Probeer om te keren

Omslag: Irwan Droog

Oké Sikken, die roman – what about it?
Welnu, omdat ik liever lui ben dan moe, volgt hier eerst de flaptekst: “De achttienjarige Eline heeft al haar klasgenoten zien uitvliegen: werken, studeren, tussenjaren nemen, reizen. Maar zij is gebleven en heeft een baantje in de plaatselijke Books and More Store, waar ze af en toe een oogje in het zeil houdt op Michelle, de enige leeftijdgenoot die nog in de buurt is. Ook Michelle is nooit uitgevlogen: ze is laagbegaafd, en sinds een noodlottige avond twee jaar geleden is ze alleen maar achteruitgegaan.

De moeder van Michelle ziet met gemengde gevoelens aan hoe goed de meisjes met elkaar kunnen opschieten. Zelf kan ze haar dochter soms niet uitstaan: kom op, kind, denkt ze, vroeger kon je zélf nog douchen, kon je je zélf nog aankleden. Ze betrapt zichzelf op jaloezie, op afgunst die ze voelt voor de vanzelfsprekende band die de meisjes lijken te hebben – en houdt des te krampachtiger vast aan haar dochter. De omstanders, haar echtgenoot voorop, dringen al tijden aan op een tehuis. Soms vliegen ze nu eenmaal niet uit, zeggen ze. Een moeder moet ook kunnen loslaten.

Op het grote themafeest, het honderdjarig bestaan van het dorp, blijft er tot slot niets meer ongezegd. Daar, op een geïmproviseerd strand, tussen de parasols en ambachtelijke kraampjes, komt alles en iedereen samen.

Marijn Sikken debuteert met een messcherpe schets vol mededogen van een kleine, oer-Hollandse gemeenschap, en toont ons hoe dicht liefde en onverschilligheid eigenlijk bij elkaar in de buurt liggen.”

In haar fijne essayboek Genoeg nu over mij van Marja Pruis staat een stuk, getiteld Eerlijk, waarin ze schrijft: “Vroeger kreeg ik een rood hoofd als iemand vroeg ‘waar gaat je boek over’ en ik niks anders kon verzinnen dan ‘over de liefde’.” En, eerlijk is eerlijk, dat is voor mij volkomen herkenbaar. Hoe moeilijk kan het zijn om iets waaraan ik meer dan vijf jaar lang werkte samen te vatten tot een gespreksgeschikte lengte? Nou, dat blijkt erg moeilijk. Daarom kies ik er graag voor om dat anderen te laten doen, dus toen ik werd gevraagd om mijn boek te pitchen in Barts Boekenclub, gaf ik het woord aan Anne:

Natuurlijk ben ik heus wel enigszins in staat om over mijn boek te praten, zie hier:

BNN Start, NPO1 Zondag 26 maart 2017, 05:00 uur

en hier:

VPRO Boeken 16 april: Marijn Sikken en Hanna Bervoets. Beeld: Iris Mathilde van der Werff

Maar dat is nog niet alles. Zowel Passionate Platform als de website van Athenaeum publiceerde voor uit de roman en ook in de Cultuurmix van Culturele Raad Papendrecht werd een stukje geciteerd. Maar je kunt het boek natuurlijk ook gewoon kopen – in een echte, fysieke boekhandel of online via de webshop van Cossee. En wist je dat veel literaire boekhandels ook een goede webshop hebben? Duurt niet langer/is niet duurden dan bij zekere giganten en je helpt mee aan het bestaan van prachtige boekhandels.